PRIMERES JORNADES DE LA SECCIÓ DE GÈNERE I COMUNICACIÓ DE L’ASSOCIACIÓ ESPANYOLA D’INVESTIGACIÓ DE LA COMUNICACIÓ
5 i 6 de novembre de 2021
Aquestes primeres jornades de la secció de Gènere i Comunicació de l'AE-IC es van plantejar amb un triple objectiu: fer un mapa de la investigació dels seus membres, impulsar una xarxa de persones en formació i establir contactes amb ECREA. Les presentacions de treballs es van realitzar en diferents tallers de debat no simultanis. La reflexió se centrà en les mediatitzacions del gènere i les sexualitats des de les dimensions de producció, contingut i recepció, posant èmfasi en les resistències i transformacions que els mitjans i l'activisme faciliten.
Més informació: https://ae-ic.org/agenda-de-genero-y-comunicacion/
EL DOCUMENTAL FEMINISTA EN ESPAÑA COMO AGENTE DEL CAMBIO SOCIAL: TEMAS, PRÁCTICAS Y PEDAGOGÍAS
Del 13 al 27 de setembre de 2021
"El documental feminista en España como agente del cambio social: temas, prácticas y pedagogías" (15-17/09) y el ciclo de cine documental online "Si no es ahora, ¿cuándo?" (13-27/09), se enmarcan en el proyecto: "Articulaciones del género en el documental contemporáneo español: una perspectiva interseccional".
Este webinar se aproxima a las prácticas feministas presentes en el documental producido en el Estado español del siglo XXI y mediante ponencias, conversatorios y mesas redondas en torno a un amplio espectro de temas como la violencia sexual, la migración, el legado colonial, la diversidad funcional, las luchas obreras, políticas de la memoria o la presencia de mujeres en el documental musical.
Más información: documentalfeminista.wordpress.com/webinar-y-ciclo/
SEMINARI ‘DISCOURSES, ACTORS AND CITIZENS IN THE COMMUNICATIVE CONSTRUCTION OF CONFLICTS’
El passat dia 24 d'octubre de 2018, l'equip directiu de la Catalan Journal of Communication and Cultural Studies, la Universitat Rovira i Virgili, la Facultat de Lletres de la URV, la Càtedra Internacional URV/Repsol d'Excel·lència en Comunicació i l'Associació de Comunicació Política van organitzar a la Sala de Juntes del Campus Catalunya el seminari ‘Discourses, actors and citizens in the communicative construction of conflicts’.
Aquesta trobada, que va reunir experts, estudiants i investigadors interessats en la comunicació política, va servir per presentar el call for papers del número especial 11.2 de la CJCS, que es publicarà a la tardor de 2019 i que estarà centrat en l'anàlisi dels conflictes polítics. Aquest special issue està co-editat per la Dra. Marta Montagut (URV), la Dra. Carlota Moragas-Fernández (URV) i el Dr. Alain-G. Gagnon (Université du Québec à Montréal).
El seminari va comptar amb la participació de la Dra. Cristina Perales (UPF), que va impartir la conferència The Catalan political situation in the international press; Dr. Marc Esteve de la Vall (University of Groningen), qui va parlar sobre el cas català amb la conferència Social Media and Political Polarization: The Catalan Case; i la Dra. Marina Dekavalla (University of Sussex), que va impartir la conferència Framing referendum campaigns in the news. L'acte va concloure amb una discussió conjunta sobre la construcció comunicativa dels conflictes polítics.
NARCÍS MASFERRER, EL GRAN ESPORTITZADOR
Seminari commemoratiu del 150 aniversari del naixement del patriarca de l'esport espanyol i català
18 d'abril de 2017
Malgrat el seu impressionant currículum, Narcís Masferrer és avui dia una figura pràcticament desconeguda més enllà dels cercles especialitzats en història de l'esport. Amb motiu del 150 aniversari del seu naixement, aquest seminari tenia com a finalitat rescatar la seva memòria i retre-li un més que merescut homenatge.
SEMINARI I 'POSTMÈMORIA DEL FRANQUISME: REPRESENTACIONS CONTEMPORÀNIES AL CINEMA, LA LITERATURA I ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
28 de gener de 2016
L'acte va servir per presentar públicament els primers resultats del projecte d'investigació "Memorias en segundo grado: Posmemoria de la Guerra Civil, el franquismo y la transición democrática en la sociedad española contemporánea" (CSO2013-41594-P), finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad i coordinat per la professora Laia Quílez.
SEMINARI II 'POSMEMORIAS DE LA GUERRA CIVIL Y EL FRANQUISMO: MEDIACIONES Y REPRESENTACIONES AUDIOVISUALES' EN LA SOCIEDAD CONTEMPORÁNEA'
9 de juny de 2016
En aquesta segona trobada es van ampliar les presentacions dels resultats del projecte coordinat per la professora Laia Quílez.
SEMINARI DE CLOENDA DEL PROJECTE I+D METAFPERCOM
12 de desembre de 2016
La celebració del Seminari "El rol de la metàfora en la construcció del conflicte en l'esfera pública (mitjans, institucions i ciutadans)" va tenir lloc com a tancament del projecte d'I+D METAFPERCOM, liderat per la Dra. Arantxa Capdevila. Aquest projecte tenia com a objectiu analitzar com les institucions i els mitjans de comunicació utilitzen la metàfora com a eina discursiva per tal d'influir en la percepció que els ciutadans tenen sobre temes sociopolítics conflictius.
X CONGRÉS INTERNACIONAL D'INVESTIGACIÓ EN RELACIONS PÚBLIQUES, 'Nous espais de diàleg des de les relacions públiques'
16 i 17 d'abril 2015
La conferència inaugural del congrés fou a càrrec del Director General de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, que va parlar sobre la gestió de la reputació en una societat en transformació en la ponència titulada "Confianza y comunicación: La gestión de la reputación en una sociedad en transformación".
HALF-DAY INTERNATIONAL SEMINAR 'Media framing and metaphor use in conflict: politics, science, sports'
22 d'abril de 2015
La jornada es va organitzar en el marc de l'activitat del projecte finançat pel Ministerio d'Economia i Competitivitat amb el títol: "El papel de la metáfora en la definición y percepción social de temas conflictivos. Instituciones, medios de comunicación y ciudadanos" (CSO2013-41661-P). El framing i les metàfores van ser el tema central de les ponències i el debat del seminari, que va comptar amb la participació de ponents internacionals i de la URV.
ECREA GENDER AND COMMUNICATION SYMPOSIUM 'Media (in)visibility: Gender and sexual diversity in European popular media culture'
16 i 17 d'octubre de 2015
El Departament d'Estudis de Comunicació de la URV va acollir el simposi d'ECREA sobre gènere i comunicació, al qual van assistir múltiples investigadors procedents de diferents llocs d'Europa. La trobada va comptar amb la col·laboració estel·lar del dr. Richard Dyer, catedràtic d'Film Studies de la King's College de Londres, qui va inaugurar el simposi amb la conferència "Only White Men: Serial Killing in European Cinema ". La secció Gender and Communication d'ECREA (European Communication Research and Education Association) té com a objectiu apropar els problemes del camp de la comunicació amb un interès específic en el gènere, entès en un sentit ampli.
JORNADA 'Taulers i Pantalles'
29 d'octubre de 2015
L'objectiu de la jornada era situar els jocs analògics al mateix nivell que els videojocs en un entorn acadèmic. Durant més de quatre hores, nou experts de diferents àmbits van explorar en tres taules rodones les connexions que existeixen entre els jocs analògics i els videojocs, donant principal rellevància a la seva dimensió comunicativa.
JORNADA 'La dansa, un mitjà de comunicació no convencional'
24 de novembre de 2015
Més d'una cinquantena de persones entre alumnes, professors i professionals vinguts del món de l'audiovisual es van reunir per conèixer tot allò que uneix la dansa amb la comunicació. La jornada va néixer d'una iniciativa de l'alumna dels Estudis de Comunicació de la URV, Marta Arjona, que es dedica a la producció de videodansa a través del seu projecte empresarial DansPXL.
WORKSHOP COMMUNICATING FOOD FOR HEALTH BENEFITS
Tarragona, 8-9 novembre 2012
L'objectiu d'aquest workshop va ser explorar com la comunicació pot incorporar-se a l'agenda europea de recerca alimentària. Per tal de reforçar el marc comunicatiu, el workshop s'organitzà en quatre seccions interrelacionades, cadascuna de les quals adreçada al desenvolupament de bones pràctiques en la comunicació dels riscos i els beneficis alimentaris.
El workshop estava adreçat als professionals del sector agroalimentari, experts en comunicació estratègica i científica, relacions públiques, periodistes, nutricionistes, estudiants de grau, màster i/o doctorat en nutrició, comunicació, màrqueting, psicologia, econòmiques i MBA.
Més informació aquí.
III CONGRÉS INTERNACIONAL AE-IC 2012: Comunicació i risc
Tarragona, 18-29 gener 2012
Aquest congrés va reunir a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona a investigadors i acadèmics experts en l'àmbit "Comunicació i risc", concebut des d'un punt de vista molt ampli, incloent la comunicació de risc, la comunicació de crisi, la comunicació en l'àmbit de la salut, la seguretat alimentària i/o el medi ambient, la comunicació corporativa i institucional en contextos de crisi econòmica, etc.
La trobada va aglutinar més de 300 comunicacions d'un total de 40 universitats a nivell d'Espanya, Portugal i Amèrica Llatina.
El reconeixement científic i l'alt nivell d'internacionalització queda reforçat pel fet que els tres ponents convidats a les sessions plenàries van ser personalitats de reconegut prestigi a nivell internacional: el professor Romà Gubern, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, el professor emèrit de la Université Paris VIII, Armand Mattelart, i el professor de la University of Arizona, David L. Altheide.
Més informació
Narracions televisives i identitats nacionals. Un encontre internacional
Reus (Catalunya),
4 - 5 octubre de 2007
Aquest congrés va reunir la recerca més innovadora i actualitzada a nivell internacional sobre els processos de construcció de la identitat nacional i els discursos sobre la nació a través del mitjà televisiu. La idea era congregar comunicòlegs que estudien tant programes informatius i d'entreteniment com de ficció o d'altre tipus. Els eixos de la conferència eren dos: la televisió i la identitat nacional.
S'hi van presentar 50 treballs entre ponències i conferències distribuïdes de la següent forma per països de procedència dels investigadors: Espanya (13); Regne Unit (10); Canadà (5); EUA (3); Austràlia (3); Alemanya (3); Itàlia (2); Bèlgica (2); Israel (2); Xina (1); República Txeca (1); Estònia (1); Turquia (1); Suècia (1); Brasil (1); Sud-Àfrica (1).
Conclusions
III Foro Interuniversitario de Investigadores en Relaciones Públicas: "La docencia y la investigación de Relaciones Públicas en las facultades de comunicación españolas"
Tarragona, abril de 2005.
Organitzat per l'AIRP (Asociación de Investigadores en Relaciones Públicas) i la URV.
Simposi New Research for New Media: Innovative Research Methodologies. 2a edició
Tarragona, del 30 de setembre al 2 d'octubre de 2004
Després d'una primera edició reeixida i estimulant a la Universitat de Minnesota (EUA) el Simposi es va traslladar a Europa amb el propòsit d'ampliar el ventall de tradicions d'investigació. L'objectiu era facilitar l'anàlisi de les tendències actuals i la reflexió sobre les direccions futures de les tècniques d'investigació en mitjans de comunicació digitals.
Per països, d'entre les propostes de ponència rebudes destacaven els Estats Units (15), Gran Bretanya (11), Catalunya (7), Alemanya (6) i Espanya (4). També hi va haver propostes de Nova Zelanda, Suècia, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, França, Itàlia, Holanda, Portugal, Eslovènia, Brasil, Israel, Hong Kong i la Índia.
Conclusions